KAPUGYÁRTÁS

Minden építménybe, kerítéshez egyedi méretű, funkciójú szerkezetre van szükség, így ennek tervezése a mi feladatunk a megrendelő bevonásával és igényeinek figyelembevételével.

A MA-Gipsz kapuépítő csapata tervezés során egyedi méretű, színű, funkciójú kapuk tervezését biztosítjuk.

A kapuk tervezése gyártása a cég irodájában és műhelyében történik, szakembereink keze által, minőségi alapanyagokból.

Rendelkezünk mind a fényezés, mind a szállításhoz a hozzánk illő minőséget képviselő partnerekkel.

A MA-Gipsz Kft szakemberei a kapu telepítés során precíz munkát végeznek otthonában. A kész munka után a kapu helyszíni kezelőjét oktatásban részesítik a szakszerű működtetés érdekében.

Általunk gyártott kapukról

Úszókapuk:

Az úszókapu számos előnnyel rendelkezik a hagyományos tolókapuhoz képest, hátránya azonban, hogy az úszókapu nyitásához nagyobb (hosszabb) hely szükséges. Ahol a hely adottságai lehetővé teszik, ott mindenképp célszerű úszókapu beépítése mellett dönteni, mert

  • az úszókapu az időjárási körülményektől védett szerkezeti elemekkel rendelkezik, tartós, hosszú élettartamú konstrukció
  • úszókapu esetén nincsen talajszinten lefektetett sín, amiről leugorhatna a kerék kavics, sár, vagy egyéb akadály esetén, és nem tud lefagyni sem
  • az úszókapu modellekhez készült kapumozgatók alacsonyabb árúak
  • az úszókapunál nem szükséges többméteres betonalapot készíteni a kapu alá, nem baj, ha a talaj nem vízszintes a pillérek között
  • úszókapu esetén nincs holttér a bejáratnál, mint a szárnyaskapu alkalmazásánál

 

Az úszókapu felépítése

Maga az úszókapu egy „C” sínből, támasztó görgőkből, valamint vezető görgőkből áll alapesetben. Nagyobb méretű (ipari) úszókapu esetén felfutó görgők alkalmazásával csökkenthető a támasztó görgőkre jutó terhelés.

„C” sín: az úszókapu aljára hegesztett sín, ebben futnak a görgők
Támasztó görgők: az úszókapu két oldalán, alul futó görgősorok, ezeken „úszik” a kapu
Vezető görgők: az úszókapu két oldalán, felül futó görgők, amik megakadályozzák, hogy az úszókapu szárnyai kibillenjenek a függőleges síkból

Fentieken túl, az úszókapu felépítéséhez szükséges egy betonalap. Ennek mérete függ

  • az úszókapu súlyától
  • az úszókapu alkatrészeinek terhelhetőségtől
  • a kapunyílás hosszától

Az úszókapu szárnyainak hossza a kapunyíláshoz képest mintegy 20-30%-kal hosszabb kell, hogy legyen – ez biztosítja, hogy ne szaladjon ki a helyéről, és zárt állapotban is meg tudják tartani a támasztógörgők.

Tolókapuk:

A tolókapu a talajra fektetett sínen gördül a kapuszerkezet aljára épített 2 db görgő segítségével. A tolókapu előnye, hogy a nyíló kapukkal szemben sokkal kisebb területet foglal el a bejáróból-beállóból.

Hátránya: A nyitáshoz hosszabb helyre (a kapu nyílás kétszerese) van szükség. Ahol ez nem okoz problémát, ott érdemes ezt a kapu fajtát választani. A kapu közvetlenül érintkezik a talajjal, így futását zavarhatja jég, hó, ónoseső, kavics, faág vagy egyenetlen felszín. A vezető szerkezet sokkal érzékenyebb az időjárás viszontagságaira, pl.: lefagyás, hó, ónos eső, talaj szennyeződés, felhalmozódó falevelek, stb.

A kapunyílásban és mellette is le kell fektetni futósínt, így hosszú szakaszon kell alapozni. Ha az alap nem kellő mélységű, akkor automatizált kapuk esetén gondot okozhat a fagy, mivel leemelheti a fogaskerékről a kaput és az azon lévő fogaslécet, így folyamatos után állításra van szükség

Kétszárnyú kapu:

Ez esetben a kapuszárnyak általában befele az udvartér irányába nyílnak. A kétszárnyúak hátránya a nyitáshoz szükséges holttér, melyet a kapu mozgásához mindig szabadon kell hagyni.

A kapuszárnyakat egy-egy pillérhez rögzítve kell szerelni. Fontos, hogy ezek a pillérek ne mozogjanak, mert okozhatják a szárnyak összeszorulását.

Ennél a típusnál is folyamatos után állításra van szükség.

Függő kapu:

A függőkapuk szerkezete lehetővé teszi nagyon széles nyílások bezárását, egyszerű szerkezete pedig még extrém körülmények közötti alkalmazását is lehetővé teszi.

A sín takarása egyrészt növeli a kapu esztétikáját, másrészt megóvja azt a környezeti hatásoktól.

A csapágyas görgők biztosítják a hosszútávú és csendes működést.

A kapu borítása lehet profilozott trapézlemez

Hőszigetelt kivitelben is rendelhető a helyiség hőszigeteltségének növelése érdekében.

A kapu alsó részébe szerelt szellőztető rács biztosítja a helysiégben a levegő áramlását.

A vezető alkatrészek csavarozásos rögzítése meg könnyíti a kapu szabályozását.

A függőkapuk nem biztosítanak tömörzárást.

Függőkapuinkat ajánljuk lakossági és ipari célokra is.  Főként mezőgazdasági célokra.